Кастрация при котките

Искам да разкажа за тази процедура, която много хора смятат за неетична, нечовешка, забравяйки, че става дума не за човек при когото секса е не само необходимост, а и удоволствие… При котките е по-различно. Те правят секс (разгонват се) само в определени моменти от живота си свързани с продължението на рода т.е. създаване на поколение. Кастрирането не променя навиците, характера и обичта на котката. Тя живее, глези се, играе, прави бели и си остава прекрасен домашен любимец след като е кастрирана. Разлика те, че не се разгонва. Мъжките не хукват да бягат от дома или да скачат от прозореца или терасата на жилището независимо на кой етаж е, защото до чувствителното му носле е стигнал „аромата“ на разгонена женска някъде там долу по улицата. Такъв скок често води до счупени крайници, ребра или още по-лошо – до смърт. Често тези, които са избягали, стават жертва на скитащи кучета, злобни хора, автомобили и обитаващите улицата котараци. Ако изобщо някога се приберат са надрани, а понякога и сериозно болни… Кастратите спират да маркират с ужасно силно миришеща урина ъглите, леглата, праговете и стените на жилищата… Женските не пищят денонощно „Коооооооооот!“ и оставят стопаните си и техните съседи да спят спокойно. Не се промушват между краката на влизащите в жилището гости, за да избягат и ако изобщо се върнат след десетина дни да са заплодени от неизвестен гамен котарак… То ако е само бременност е дребен проблем, но могат да се заразят от улицата с опасни за живота им болести. Понякога и разгонените женски подгонени от нагона също политат от високите етажи дочули песента на някой „любовник“, като опасността за живота и здравето им е равна на разгонените мъжки…

При кастриране на котките има мир в дома, въпреки, че опасността да падне от високо си остава, защото може да реши да ловува птиче, гълъб, муха или пеперуда (в такъв случай стопаните трябва да са обезопасили тераси и прозорци, защото вземането на котка в дома е тяхна отговорност). Кастрираните женски са предпазени от опасната пиометра, това е заболяване при което матката се пълни с гной, а лечението е скъпо, като често има спешна необходимост от операция, дори съществува и реална опасност за живота на котката. Приема се, че кастрираните котки живеят по-дълго, защото са предпазени от горепосочените опасности.

Като заключение искам да отбележа, че за всички, които искат да имат котка само за домашен любимец е най-добре животното да се кастрира. Операцията при мъжките е лека и бързо заздравява. При женските операцията и значително по-сложна, защото се отваря коремна кухина и периода на оздравяване е значително по-дълъг. В последно време се появиха и специални импланти, които се поставят подкожно подобно на микрочипа, действат 1 година, но и цената им е доста висока. Те са най-безопасния начин за временна кастрация.

Copyright © 2007 - 2024 КФе "Бастет". Всички права запазени!