Как да си намерим здраво и красиво коте

Здравейте, всички любители на котките в България!

Тук ще изброим стъпките, които ще Ви помогнат да закупите здраво и красиво коте от развъдниците на НФФе, които работят по определени правила и спазват тези правила в името на Котката!

СТЪПКИ ЗА НАМИРАНЕ НА ЗДРАВО И КРАСИВО КОТЕ,

според действащият Правилник за развъдна дейност на НФФе

НАЧАЛО:

Открийте подходящото коте за Вас- интересувайте се от породите: външен вид и особености, поддържка, темперамент и специфика на породата в отглеждането. Вижте в списъка на нашите развъдници и проведете разговори, съберете възможно най- много информация за породата ПРЕДИ да закупите котето.
Преценете – дали искате котето за домашен любимец, или ще участвате в изложби и/или развъждане.Според Правилника на НФФе/ФИФе Вашето коте може да участва в изложби и като кастрат. Ако не желаете за развъждате, но желаете Вашето коте да бъде красиво и да се доближава максимално до стандарта на породата това е вариант.
Ако желаете да имате прекрасен домашен любимец – тогава трябва да уточните това в разговор с развъдчика.
Ако желаете да развъждате Вашето коте и да участвате в изложби трябва да уточните това в разговор с Вашия развъдчик.

ХАРЕСВАНЕ

След като сте си отговорили на горните въпроси, избрали сте подходящата за Вас порода, следва избор на коте от развъдника.

Доверете се на развъдчика! Той знае как растат неговите котета, всяка линия има своите особености и ще Ви препоръча точното коте за Вас.Обяснете му в каква обстановка ще живее котето, споделете всички детайли и той/тя ще ви препоръчат коте, отговарящо на Вашите условия или ще ви посъветват да изчакате следващо котило, ако подходящо за Вас коте няма в момента. Изборът на коте е отговорен момент, защото то става член на Вашето семейство за години напред.Не бързайте! Преценявайте!

ЗДРАВОСЛОВНИ ИЗИСКВАНИЯ

Котето трябва да има поставени всички ваксини, като от датата на последната трябва да са минали 14дни, преди да напусне дома си. По изричното желание на новия собственик и с изричното разрешение на развъдчика, котето може да отиде в нов дом по-рано, след като новият собственик е предварително уведомен, че поема здравословните последствия от това решение, ако има такива.
Котето трябва да е с поставени ваксини-те трябва да са отбелязани във ветеринарният паспорт, с подпис и печат на ветеринарния лекар.
Котето трябва да е обезпаразитено – вътрешно и външно, с поставени подпис и печат на ветеринарния лекар.
Белите котки трябва да имат сертификат, че не са глухи/ ако котето е за развъждане/

ОСОБЕНОСТИ

Новият собственик трябва да има предвид,че смяната на дома за котето е придружена със стрес и този стрес може да отключи различни проблеми – от диария до гъбични инфекции.

За получаване на имунитет срещу заболяванията, включени във ваксините, е необходим период от 14 дни.

КАК ИЗГЛЕЖДА ЗДРАВОТО КОТЕ

Как можете да познаете дали едно коте е здраво по външни признаци?

Здравото коте е игриво и закачливо, проявява интерес към заобикалящата среда и реагира адекватно на шум и дразнители.
Очите и носът са чисти, без изтечения.
Ушите са чисти и розови отвътре, без ушна кал и зацапвания.
Анусът и областта около него са чисти от зацапвания и изпражнения.
Козината е блестяща, чиста, без яйца и изпражнения на бълхи / малки черни точки в козината, зад ушите и над основата на опашката/.

ДОКУМЕНТИ

Всяко коте е придружено от:

Родословие /издадено от НФФе, извадка от Племенната книга/, с регистрационен номер, подпис и печат. Ако котето е за домашен любимец върху родословието се изписва с големи букви „NOT FOR BREEDING“.
Ветеринарен паспорт / с поставени ваксини и обезпаразитявания/
Поставен микрочип-лепенката с номера на микрочипа е залепена на две места: в родословието и във ветеринарния паспорт.

ДОГОВОР – НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, НО Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО

По желание на двете страни – развъдчик и нов собственик се изготвя договор между двете страни, в който подробно се вписват

правата и задълженията на новия собственик,
правата и задълженията на развъдчика и условията на неустойка при различни събития.
вписва се и състоянието на котето в момента на предаването.
двете страни се подписват, че са запознати с условията на продажбата – дали котето е за домашен любимец, без право на изложби и развъждане или е с пълни изложбени права.
Договорът касае САМО И ЕДИНСТВЕНО двете страни по него.

Трета страна няма право да се меси и да взима отношение по точките и условията на договора.

Всеки отговорен развъдчик трябва да осигури детайлна информация за котките, с които работи: като порода, особености, поддържка, специфика, груминг, хранене. Трябва да продължи контактите си и след като котето е в нов дом, да помага и подкрепя новия собственик със съвети и помощ при необходимост.

Всеки нов собственик трябва да постъпи отговорно и да осигури предварително условия в дома си, които да позволяват отглеждане на котето.

Трябва да осигури панички за храна и вода,
котешка тоалетна и пълнител за нея,
котешка катерушка/място за игра и точене на нокти/,
креватче,
контейнер за превоз,
играчки.
Новият собственик трябва да обезопаси дома си с мрежи за прозорците, не позволяващи на котето инцидентно да падне навън.

Трябва да има и аксесоари за груминг /поддръжка/ като резачка за нокти, четки, козметика за къпане.

ВАЖНО – ХАРАКТЕР И ТЕМПЕРАМЕНТ

Всяка порода котки се отличава както с неповторима външност, така и със специфичен темперамент и характер. Някои котки обичат да спят по 23 часа в денонощието, други са активни непрекъснато и искат да са част от Вашия живот, трети са особено гласовити и държат да изказват мнението си.

Информирайте се ПРЕДИ да вземете котката у дома си! И бъдете готови да сте отговорни собственици докрай.Котките боледуват, нуждаят се от ваксини ежегодно, обезпаразитяването е на всеки 3 месеца и продължава доживот.

Отглеждането на котка изисква отговорност, любов и търпение, но се отплаща хилядократно.

Желая на всички успех в намирането на това, единственото коте, което ще донесе щастие и топлина в дома Ви!

 

КАМЕЛИЯ БОСИЛКОВА
Председател на НФФе

Copyright © 2007 - 2024 КФе "Бастет". Всички права запазени!