Какво трябва да знаете, преди да си купите котенце?

На първо място трябва да се помисли, че в дома ще влезе една нова, жива, жадуваща за ласки душичка, която има нужда от грижи, подходяща храна, жизнено пространство има свои естествени нужди и проблеми.

Котките са покрити с козина, която 2 пъти в годината сменят и това предимно е най-големия проблем за стопаните им. По тази причина ще трябва да се мисли дали да се избере красотата или удобството, т.е. да се реши каква трябва да е дължината на космената покривка. Късокосместите породи също сменят козина, но тя е като обем много по-малко отколкото при дългокосместите.

Красотата на дългокосместите персийки изисква ежедневно ресане, специални шампоани за къпане и поддръжка на козината, а храните предназначени за дългокосмести котки са задължителни. Сипаната течна или готвена храна в паничка на персийска котка може да доведе до голямо измърсяване и разваляне на козината и. Същото е и когато пие вода, за да не е постоянно мокра по гушката и гърдичките се ползват специални поилки или фонтани за котки. Такива съоръжения не са задължителни за полу дългокосместите породи, а при късокосместите изобщо няма такива проблеми.

Трябва да се приготви за котенцето тоалетна, купички за храна и вода, място където то да спи, а също така играчки за котки, катерушки и драскалки за нокти, за да бъдат предпазени мебелите от острите ноктенца на новия член на семейството.

Много хора мислят, че трябва да си купят мъничко котенце, което да научат на порядките в своя дом. Това може да се практикува при някои от обикновените котки, които всеки може да си вземе от улицата, но при чистопородните вземането на малко котенце много често обрича животинчето на болести и дори смърт, а стопаните до загуба на парите, които са платили за него. Чистокръвните животни са трудни за развъждане и отглеждане, защото, за да се получи каквато и да е порода се прави дълго годишна селекция, която затвърждава някакво генно изменение като сплесканата муцунка на персийските и екзотични котки, почти голото телце на сфинксовете, липсата на опашка при манксовете и т.н. По тази причина имунната система на такива животни е по-слаба и те трябва да се купуват във възраст когато вече са преодолели всички проблеми на породата си, независимо каква е тя. Всички елитни развъдници продават котенцата когато са напълно убедени, че домашния любимец е напълно готов да поеме самостоятелен живот, обезпаразитен, ваксиниран, задължително социализиран, т.е. свикнал с хората, с ветеринарен паспорт, родословие, микрочип за разпознаване, с изградени хигиенни навици, здрав и жизнен, приучен към най-добрата за породата си храна. Възрастта когато котенцата могат да се продават е от 3 месеца, до година, а понякога и повече от година. При някои породи покупката на отраснала котка не е проблем, защото почти винаги и лесно животните свикват с новите си стопани, някои от тях са Бенгалски котки, Норвежки горски, Манкс, Персийска и Екзотична котка и др.

Покупката на котенце от развъдник е по-скъпо но е гаранция за по-високо качество и чиста порода от случайно попадналите в зоомагазините. Развъдник на котки не е равнозначно на Ферма за котки. Разликата е огромна. Във фермата животните се отглеждат в клетки и затворени помещения извън дома, те са много, нямат родословие, понякога здравето, обезпаразитяването и ваксинацията са съмнителни, а котенцата са наплашени и озверени. Развъдниците отглеждат чистокръвните си котки в домашни условия, със специални храни, витамини и добавки в зависимост от нуждите на породата. Издръжката на животно купено от регистриран развъдник винаги е доста скъпа, но ако искаме да имаме здраво и красиво котенце, трябва да сме готови да го отглеждаме както трябва.

Преди да се купи домашният любимец трябва най-напред да се избере породата според характера на стопаните – игриво, спокойно, темпераментно, мързеливо и т.н. След това е редно да се потърсят развъдници със сертификат за тази дейност. Най-много такива развъдници в България са регистрирани в Национална Федерация по Фелинология – София (NFFe) и прилежащите клубове. В сайта на НФФе http://www.nffe-bg.com има списък на всички регистрирани към Федерацията и една от най-големите световни фелиноложки организации FIFe. Родословията на FIFe са признати от всички фелиноложки организации на планетата. Освен с породите посочени в регистрацията, развъдниците имат право да отглеждат и други породи котки за които ежегодно подават информация в НФФе. В сайтовете на Клубовете по Фелинология могат да се видят разплодните животни с които се работи. Например в „Нашите котки“ на Клуб по Фелинология „Бастет“ Габрово http://www.bastet-bg.org могат да се видят класните разплодни котки с които всеки развъдник би могъл да се гордее. В раздел „Котенца“ се показват наличните за продажба.

Много често, хора желаещи лесна печалба купуват и внасят от чужбина и продават в зоомагазини, чрез Интернет или през трети лица болни или бракувани животни, купени от случайни продавачи или от пазари. Цената на такива котки е много по-ниска от тази в развъдниците, но много често евтиното излиза скъпо, защото в 90% от случаите животното или умира или се оказва не породисто.

За правилното хранене, следващи ваксини и други полезни съвети инструкция трябва да даде развъдчика в зависимост от породата на котката.

Copyright © 2007 - 2023 КФе "Бастет". Всички права запазени!