Бенгалската котка е една от най-атрактивните породи котки от последните селекции на земята

Тази порода е от новите селекции на световната фелинология тя все още това е една от най-редките и търсени котки. Първата успешна кръстоска за получаването на тази порода е направена през 1963 година в САЩ. В създаването на тези невероятни животни заедно с няколко породи домашни котки участва и дивата Леопардова котка. Породата е наследила 20% от гените на дивите си предци, което личи в окраската и структурата на тялото. На външен вид напомня малък леопард. Силно изразена грациозност и изящност на движенията. Средни до големи размери. Атлетично, издължено тяло. Козината е къса и копринено мека, петниста(розетка) или мраморна. Благодарение дивата кръв Бенгалската котка е изключително красива – златиста основа с тъмни шарки, което я прави да прилича на миниатюрен леопард с прекрасни зелени очи. Има и така наречените „снежни бенгали“, които имат същите шарки, но основата на козината не е златиста, а много светло кремава, като очите им са сини. Цветово породата и сега продължава да се развива, вече има сребърни и др. цветове, но те все още не са признати от Световните Фелиноложки организации. Благодарение на Дивата леопардова котка и сложната селекция живота на бенгалите се увеличава до 30 и повече години.

Характерна особеност за тази порода е, че обичат водата, което е нетипично за котките. Силно се привързват към стопанина си и се стремят да участват активно в живота му и по всякакъв начин да му помагат. Игриви и енергични. Силно изявени лидерски качества. Тежко понасят затворени пространства (клетка, затворена пътна чанта и др.), нуждаят се от повече движение. Тъй като имат склонност към дивия живот, в първите дни след като се вземе котка от тази порода трябва да бъдете внимателни и да я приучвате да свикне да я галите, скоро след това при нежен и внимателен подход тя свиква с вас и ви е много предана. Много любопитна и интелигентна. Бенгалската котка има особен характер – обича стопаните си, но и лесно свиква с нови стопани, много игрива, като с особено удоволствие играе с деца, закачлива, ревнива, изискваща много нежност и внимание, изящна, елегантна, но много силна тя се движи из жилището с грацията на див звяр, а всъщност чака ласка и добра дума. Бенгалската котка е недоверчива към непознати хора, но обича да я хвалят, да и се възхищават и да „говори“, харесва не много силната музика, звуците от камбанки или вятърни чанове на които с удоволствие „свири“, обича да има и пази играчките си, като често ги събира на едно място. Обича водата и много често се мие с вода от чешмата или от купичката за пиене. Тя е едно нежно и любвеобилно същество с копринено мека и фина козина, изключително приятна при докосване. Малките котенца по-дълго от другите породи трябва да бъдат с майката, защото те по-късно стават годни за самостоятелен живот. През първите месеци от живота при Бенгалските котки много силно действа естествения подбор на дивата природа и оживяват и оцеляват само силните и здравите. Този процес, както и социализирането продължава до четвъртия, а понякога и до десетия месец от раждането на малките котенца. Това е и една от причините елитните развъдници да продават котенцата най-рано на пет или шест месечна възраст. Има и особености при храненето и отглеждането за които развъдчика, който продава животинчето трябва да даде точна информация на новите собственици. Бенгалската котка трябва да получава редовно в менюто си парченца сурово телешко месо, а също така и определени храни клас супер премиум.

Тези животни са изключително жизнени, игриви, закачливи, приказливи и са прекрасен домашен любимец за хора, които искат да си поиграят и да се радват на жизнено приятелче. (Ако някой иска не котка, а кукла може да си купи персийско или екзотично котенце, но в никакъв случай бенгал).

Бенгалската котка е много чувствителна, приема се за равноправен член на семейството и изисква много внимание и обич. Тя лесно се плаши и става недоверчива, ако с нея се отнасят грубо, но не е агресивна. Тя никога не напада стопаните си или чужди хора. Една от особеностите на породата е и погледа на котката той трябва да изглежда страшен и злобен, а в действителност животното дарява любов.

Тази порода е една от най-добрите за отглеждане в апартамент, особено, ако е кастрирана. Положителни качества: малко косми, късата космена покривка е без подкосмие, изключително чиста и с прекрасни хигиенни навици; непретенциозна към хранене – разнообразни храни, но като всяко чистопородно животно трябва да получава и необходимите за породата гранулирани лакомства; без необходимост от специални грижи за козината; почти не боледува… Отрицателни качества не са ми известни.

Трудно е да се опише чара на тази невероятна порода, това трябва да се усети при пряк контакт. Но веднъж докоснал се до тях, човек за винаги остава пленен от тези невероятни, верни и подобни на куче животни. Бенгалската котка тази частица от дивата природа може да краси като безценно бижу всеки дом!

Обратно към статии

Copyright © 2007 - 2024 КФе "Бастет". Всички права запазени!